Susanne Ahlenius, Sveriges Erotic Crime-drottning, hos Amanda Tartt

I dag har jag äran att få besök från ingen mindre än Susanne Ahlenius, Sveriges egen Erotic Crime-drottning. Jag hade tusen frågor till henne och hon har svarat på några av dem. Du kommer säkert att läsa dem med lika stor iver och behållning som jag 🙂
Nu har jag förresten tusen frågor till – kommer du tillbaka snart, Susanne?

Du vet väl också att du kan följa Susanne på hennes hemsida susanneahlenius.com?


Din debutroman Dödlig åtrå kom ut i september 2014. Hur känns det med succén från den i bagaget när du nu snart släpper uppföljaren?

Jag kan nog ärligt säga att jag aldrig har varit så nervös för något som inför släppet med uppföljaren, Dödligt dubbelspel. Någonsin.

Vet inte hur jag ska beskriva det, men när jag skrev Dödlig åtrå gjorde jag det för mig själv. Ingen att ta hänsyn till utan jag skrev när andan föll på. Någon gång skulle den självklart komma ut men jag skrev med passion, och blev helt enkelt förälskad i min story och karaktärer.

Omslag Dödligt dubbelspelJag känner fortfarande samma passion, och jag älskar mina karaktärer men det har kommit in en ny komponent i ekvationen. Förväntan.

Det är en ny känsla som jag försöker förhålla mig till och i vissa lägen är det svårt. Dödlig åtrå har tagits emot så enormt bra, nu måste jag toppa det och jag vet inte om jag kan det. Det är en bok som jag är oerhört nöjd med, och ett av mina hjärnspöken har varit att tvåan inte får bli en transportsträcka. I många trilogier tror jag att det lätt kan bli så för att man jobbar mot trean och slutet. Jag har haft många samtal med min förläggare som fått lugna ner en tidvis väldigt neurotisk författare.

Igår fick jag tillbaka manuset från min testläsare, och jag fick tummen upp vilket var en underbar känsla. Nu kan jag andas lättare, och det är full fart mot boksläpp den 21 april.


Hur föddes idén till att skriva Erotic Crime?

Det finns ett talesätt skriv berättelsen du själv vill läsa och det var lite det tankesättet jag hamnade i under en resa till London 2010 då jag fick idén till Dödlig åtrå. Till saken hör att året innan hade jag börjat skriva på några erotiska noveller och då var inte steget långt till att slå två flugor i samma smäll.

När jag började tänka på att skriva en erotisk deckare letade jag efter den typen av bok men hittade inget som motsvarade det jag var ute efter. Visst, det finns sex i deckare men jag ville skapa något nytt och annorlunda. Erotik och Deckare = Erotic Crime, eller erotisk deckare som det står på mina omslag.


Du har skrivit flera erotiska noveller också, som ännu inte är utgivna. Hur kommer det sig? Har de varit svårare att bli färdig med? I så fall, varför?

Det enkla svaret är att Dödlig åtrå kom emellan. Jag la helt enkelt novellerna åt sidan för all min lediga tid gick åt till att skriva på romanen vilket innebar kvällar mellan 21:00-00:00 och på helger.

Jag har fortsatt att skriva nya noveller, och där har jag idéer om hur jag ska göra framöver men först vill jag se till att Dödligt dubbelspel kommer ut. En av novellerna, Gåvan, kommer faktiskt med som bonusmaterial i Dödligt dubbelspel.


Hur har du upplevt det att bli känd för din erotiska litteratur? Var det märkligt i början? Kände du någonsin att du hellre velat skriva det under pseudonym?

Jag visste vad jag gav mig in på, och skriva under pseudonym var aldrig något jag ville. Det som var jobbigt var att mina barn hade en mamma som skrev erotiska deckare. Om jag bara hade skrivit deckare hade det väl inte varit några problem. De är i en känslig ålder och tycker det är pinsamt men nu tycker jag att vi har hittat gyllene medelväg. Jag skriver och de läser inget jag har skrivit 🙂


Var söker du din inspiration till ditt skrivande? Har du något knep när det kör fast?

Musik, bilder, filmer, människor är oftast inspirationskällor. En snygg bartender på en pub i London fick mig att börja skriva på Dödlig åtrå till exempel.

När jag kör fast lägger jag texten åt sidan och återvänder till mina erotiska noveller. Antigen skriver jag på befintliga eller börjar på en ny.

Allt jag kommer på, stort som smått, skriver jag ner i mobilen. Vet aldrig när det kan komma till användning.

DAT_omsl


Du var ju först i Sverige i din genre, Erotic Crime. Vet du hur det är i andra länder?

I andra länder benämns det oftast som Erotic Thriller, vilket är en subgenre men det vore coolt om det blev en fristående genre. Det bästa är att hos de digitala återförsäljarna hamnar den både under Deckare och Erotisk skönlitteratur.


Har du planer på att översätta din bok till engelska? På din hemsida skriver du om att sälja e-böcker i USA. Är det målet med dina böcker? Både romaner och noveller?

Det är absolut ett av mina mål, att få ihop tillräckligt med pengar för att kunna översätta. Jag har redan kontakt med en översättare från England, men då är planen att börja med novellerna. Det är såklart billigare och ett bra sätt att testa på.


Du har ju nyligen sagt upp dig från dit gamla ”day job”. Hur känns det? Jag vet ju att du jobbar minst lika mycket nu, på Hoi Förlag. Vilka är de största skillnaderna mellan dessa två dagsjobb? Är det någon skillnad på hur mycket tid du har till att skriva på dina egna verk?

Det känns helt rätt i tiden, och ett erbjudande jag inte kunde tacka nej till.

Skillnaden skulle jag säga är friheten, men även kreativiteten som kommer med att arbeta i den här branschen. Nu lär jag mig, det är rutiner och system men också verksamhetsutveckling där vi hittar nya och mer effektiva arbetssätt för att kunna lägga tid på det som vi ska göra. Sälja böcker. När jag har blivit varm i kläderna kommer det finnas mer tid till mitt skrivande och det ser jag fram emot.


Du ska också börja skriva Romance tillsammans med Anna Keiler. Hur kom ni på idén att skriva tillsammans? Ni tänker vara med i Harlequins författartävling 2016 – är det målet, att hitta en ny väg till en bredare publik, eller är det bara en bonus i ett projekt som ni ändå vill göra, bara för att det verkar roligt?

Vi började prata om en idé jag hade skrivit ner i min mobil, och att det vore kul att skriva den ihop. Och vi började skissa på ett karaktärsgalleri med, namn, födelseår och vilken roll de skulle ha i berättelsen. En kort synopsis fick vi också ihop.

Nu har jag mitt eget manus som ska lanseras men så fort det har gått iväg till tryck ska vi sätta igång.

Författartävlingen är ett delmål, och det skulle vara kul att vara med och se var det kan bli för resultat av det. Slutmålet är att skicka in manuset till de stora traditionella förlagen men innan dess ska vi se till att ha kul.


Har du skrivit tillsammans med någon förr? Hur har ni lagt upp planerandet och skrivandet? Skriver ni ungefär på samma sätt, eller är det en del av tjusningen att ni inte gör det?

Nej, men det verkar vara en rolig och härlig process, och att få göra det ihop med Anna, som jag startade den här skrivarresan med ska bli oerhört kul.

Som det är nu har vi endast bestämt vem som skriver om vilka karaktärer, men när jag får mer tid i mars kommer vi påbörja planeringen mer strukturerat.

Vi är nog lite olika, Anna är mer litterär än vad jag är och enligt mig har hon ett finare språk. Jag tycker det är bra att vi är olika, för jag tror vi kompletterar varandra bra.


Hur skulle du sammanfatta dina planer för 2016? Var vill du befinna dig när du tar julledigt nästa gång?

Om allt går i lås som jag vill kommer 2016 att bli ett fantastiskt år när det gäller skrivandet.

Jag har ett grovt utkast till tredje delen i min Erotic crime trilogi, skrivit klart några av novellerna och fått dem publicerade.

Förhoppningsvis är det gemensamma manuset så pass klart att vi kan vara med i Harlequins författartävling och vinna såklart.

Om jag får allt det på plats kommer jag vara en mycket nöjd författare.

 

Tusen tack för att jag fick besöka din fina blogg, Amanda.

 

Dödlig åtrå kan du köpa på bokrean, hos bland annat Bokus.com. Dödligt dubbelspel kan du bevaka på Adlibris och Bokus. Planerad utgivning 21 april.

2 kommentarer på “Susanne Ahlenius, Sveriges Erotic Crime-drottning, hos Amanda Tartt

Add yours

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

Emma Silver Short Stories

Romance and erotic noir

Enzo Lecocq

Gayerotiska noveller

Håkan Lindgren - författare

#enfallenman #moscow_baby #attrakaenzebra #relationsroman #noveller #hbtq #regnbågsfamilj #surrogat

AMANDA TARTT - författare/ author

Erotiska noveller/ Erotic short stories

%d bloggare gillar detta: